Skip to content

Renovatie RG Prinsenland

Uitvoering: 2020
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam wil in 2050 zo goed als klimaatneutraal zijn. Daarom is Rioolgemaal Prinsenland gerenoveerd. Het nieuwe gemaal Prinsenland, ook wel genoemd ‘Gemaal van de Toekomst’ ziet er prachtig uit. De opdracht was om in een bouwteam verband het gemaal Prinsenland de elektrische installatie duurzaam te dimensioneren. Een project dat ons op het lijf geschreven is! Kwakernaak heeft de renovatie van Rioolgemaal Prinsenland in bouwteamverband gerealiseerd.

Een prachtig project waarin veel slimme en duurzame toepassingen zijn doorgevoerd om minder CO2 uit te stoten en energie te besparen zoals slimme pompen, zuinige motoren, zonnepanelen, duurzame verlichting, klimaatregeling en een groen dak. We zijn trots op het resultaat!

Gemaal Prinsenland (DWA/RWA) is in 1990 gesticht en is een eindgemaal. De renovatie betreft de gehele elektrotechnische installatie en de daaraan verbonden werktuigbouwkundige systemen. Om de renovatie efficiënt te kunnen laten verlopen is in eerste instantie een tijdelijke pompinstallatie geplaatst (TPI). Het gebouw is ook gerenoveerd in combinatie met een verduurzamingsslag. Zo is er onder andere een PV-systeem geplaatst en is er een sedum dak toegepast. Tevens is er in de natte kelder een betonbeschermende coating (Incaline) aangebracht.

Het gemaal heeft een capaciteit van:
DWA: 228 m3/h, opvoerhoogte: 22 mwk
RWA: 525 m3/h, opvoerhoogte: 40 mwk

Lees hier meer over de wijze waarop Gemeente Rotterdam duurzaamheid doorvoert in de gemalen: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/gemaal-van-de-toekomst/

Back To Top